2019

Gisterenavond hadden wij weer onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Voor Buitenlust zal 2019 een mooi jaar gaan worden. Ten eerste bestaan we dit jaar 85 jaar en om dit te vieren gaan we flink uitpakken en organiseren we het Nederlands Kampioenschap voor de jeugd op Berkendonk. Maar dat zal niemand ontgaan zijn.

Maar ook het blauw, waar we toch al weer een aantal jaren in hebben rond gereden, zal verdwijnen uit het peloton. Daar is het traditionele rood weer voor terug gekomen. Dit mooie tenue is gisteren uitgereikt aan onze renners en er is teven een fotoshoot gemaakt van onze renners in het nieuwe tenue. De foto’s zullen spoedig geplaatst worden.

Clinic Lars Boom en cross in Dordrecht

Iedere crossliefhebber weet dat het dit weekend het EK Veldrijden in Rosmalen is. Vandaag was er tijdens het evenement ook een clinic met oud-wereldkampioen Veldrijden Lars Boom. Voor een aantal van onze renners een goede reden om een af te reizen naar Rosmalen om eens met eigen ogen te zien wat voor knaap die Lars Boom nou precies is en of die echt zo goed kan crossen als onze trainers zeggen.

Om 13:00 uur werden de renners ontvangen en begon de clinic op het echte EK parcours met alle lastige bochtjes, de zandbak en de klimmetjes. Ze kregen veel tips van Lars die ze komende wedstrijden maar eens toe gaan passen.

Ook was er in Dordrecht een wedstrijd voor de jeugd waar ook een groot aantal van onze renners aanwezig waren. Het beginnen langzaam maar zeker crosstemperaturen te worden waardoor de parcoursen er weer wat beter bij liggen.

Bij de jongste categorieen stond Kai van Hoof weer aan de start. Hij moest van achter komen, maar wist een mooie tweede plaats uit het vuur te slepen.

Sara Sonnemans was tweede meisje in haar categorie. Damy van den Boogaard ging ook als een speer en werd eerste meisje in haar categorie.

Na een aantal tweede plaatsen wist Guus van den Eijnden er weer eens een overwinning uit te slepen. Hopelijk volgen er nog meer. Maud Tollens, die met haar laatste jaar als jeugdrenner bezig is, werd derde meisje in categorie 6. De overige aanwezige Buitenlust renners hebben ook hard meegestreden en genoten van deze mooie cross.

 

Regiotrainingen in district Zuid-Oost

Zodra het voorjaar begint starten ook de regiotrainingen in het district Zuid-Oost weer. Zowel voor de  wegwielrenners als de mountainbikers komen renners samen op de trainingspunten om hun vaardigheden en snelheid bij te spijkeren.

De wegtrainingen staan onder de bezielende leiding van Twan van Gestel. De mountainbike trainingen worden dit jaar het hele seizoen voor het eerst gegeven en geleid door Olaf Noorbergen. Beiden zijn ervaren rotten en verstaan hun vak.

Iedere week trainen de wegrenners op het wielercomplex in Woensel. De ene week is de baan gereserveerd voor de nieuwelingen jongens en meisjes. De andere week mogen de junioren laten zien wat ze in hun mars hebben. Iedere periode wordt er een bepaald thema behandeld. In de aanloop naar het districtskampioenschap tijdrijden was dat thema. En niet zonder resultaat. Onder andere Lisa van Helvoirt wist deze te winnen en mag nu landelijk laten zien wat ze kan. Op dit moment is het thema sprinten.

Afgelopen dinsdag (29 mei) is de groep naar de Camerig geweest voor een tijdrittraining en is er aandacht besteed aan wedstrijdvoorbereiding. Twan doet regelenmatig een beroep op de ouders om hem te ondersteunen om dit soort trainingen mogelijk te maken. Wat ook nog op de planning staat is een workshop “bevoorrading” voor de ouders. Regelmatig kijkt Twan zijn ogen uit hoe bidons worden aangereikt. Van Gestel: “Daar is nog wel het één en ander aan te verbeteren. Een wielrenner heeft zijn handen ter hoogte van het stuur, dat ongeveer 80 centimeter van de grond. Dan moet je zo’n bidon niet 2 meter in de lucht houden”.
Onze nieuwelingen Marijn van Vlerken, Tom van Henst en Guus van Schipstal met veel plezier deel aan deze trainingen.

De regiotrainingen bij het mountainbiken zijn bedoeld voor renners die internationale ambities hebben en naast hun clubtrainingen wat extra ondersteuning kunnen gebruiken om naar dat niveau toe te groeien. De focus ligt vooral op techniek en intervallen. Dat sluit precies aan bij de ambities van Mirte Klerkx, die daarom dus iedere week afreist naar de trainingslocatie.
Afhankelijk van de oefeningen die er gedaan worden, wordt er getraind op diverse locaties in de regio. Olaf wordt daarbij ondersteund door Maikel Govaarts en Ton Pennings, beide ervaren rotten in het vak met jarenlange wedstrijdervaring. Govaarts: “Het is de crème de la crème van het nationale mountainbiken waar wij hier mee trainen”. Daar is niets teveel mee gezegd. Bijna wekelijks staan de renners van deze trainingsgroep nationaal en internationaal op het podium. Ook bezoekt ex-wereldkampioen bij de beloften (2014) Michiel van der Heijden regelmatig een training en weet bondscoach Gerben de Knecht ook de weg te vinden naar de locaties. Noorbergen: “De resultaten van deze groep renners in Heeswijk-Dinther waren goed, maar aankomende week begint de 3-Nations cup weer in het Belgische Erezée. Dan doet het er echt weer toe en hoop ik dat ze weer zo uitblinken”.

Doe mee met Join the Race!

Dit jaar organiseert Buitenlust in samenwerking met de KNWU Join the Race.

Bij Join the Race leren we je technisch beter fietsen en je fiets beter beheersen. In 6 trainingen leer je een bocht écht goed aansnijden, stabiel op je fiets zitten, maar ook beter, veiliger en slimmer in een groep rijden. We vergroten je zelfvertrouwen en bereiden je voor op je eerste wedstrijd.

De trainingen worden ondersteund met video’s. De zevende training is het gezamenlijk rijden van een wedstrijd waarbij de trainer met je mee fietst.

Join the Race is mede samengesteld door Thorwald Veneberg, bondscoach bij de KNWU.

De eerste training begint op dinsdag 15 mei 2018 om 19:45 op ons complex aan de Nemerlaerhof te Helmond. De wedstrijd zal zijn op dinsdag 26 juni. De kosten voor deze mooie gelegenheid om eens echt te ervaren hoe het is om wielrenner te zijn en te worden bedragen € 125,-.

Wil je meer informatie over het trainingsprogramma en het evenement, dan kun je eens kijken op de site van Join the Race.

Ga snel naar de site en klik hier om je aan te melden!

Stem weer op ons bij Rabobank Clubkas Campagne

Ook dit jaar kunnen de klanten van de Rabobank Helmond weer stemmen op verenigingen die in hun ogen een financiële bijdrage verdienen.

Op dit moment hebben wij weer een stormloop aan aspirantleden en gaan we de jeugd van Helmond via clinics fietsvaardig maken om veilig door het steeds drukker wordende verkeer te fietsen. Om goede veilige fietsen voor de jeugd aan te schaffen hebben wij jullie stem nodig!
Is het nodig om de jeugd fietsvaardiger te maken? Hier kun je lezen waarom wij denken dat dit belangrijk is.

Je kunt stemmen door de volgende stappen te doorlopen:
1. Je hebt een kaart ontvangen met daarin de inlogcode.
2. Ga naar https://www.mijnbankenik.nl/helmond/clubkascampagne.
3. Vul de inlogcode in.
4. Stem op Wielrenvereniging Buitenlust.

Wij zijn jullie ontzettend dankbaar voor deze stem!

De kop is eraf – het MTB seizoen is begonnen!!

Vandaag was voor ons de eerste wedstrijd voor de KNWU in Berlicum. Er werd gestreden in 2 categorieën:

Kai in categorie 2 en Daniel en Thijs in categorie 4.

Het was erg koud, maar dat mocht de pret niet drukken, het parcours lag er goed bij en was uitdagend om te rijden. Kai mocht de spits afbijten en als eerste in categorie 2 starten.

De start was goed en Kai reed mooi voorin op een derde plaats. De laatste ronde moest hij de nr 2 laten gaan maar uiteindelijk als 3e algemeen over de finish. Wat resulteerde in een mooie 2e plaats bij de jongens.

Om 12.00 uur was het de beurt aan Daniel en Thijs, ondanks dat ze achterin moesten starten hadden ze een goede start en hadden snel een plekje gevonden.  De eerste ronden was het even zoeken en een mooi tempo zoeken, na toch nog een aantal renners ingehaald te hebben zijn de jongens beide gefinishd.

Daniel P25 en Thijs P27.

Alle drie top gereden, nu snel de warmte opzoeken.

Mirte doet mee aan het NK Strandracen

Voor de jonge renner is het goed om ook eens andere fietsdisciplines te gaan doen. Omdat het lijkt alsof je met een mountainbike ook kunt gaan strandracen wou Mirte dat ook eens proberen.

Haar eerste wedstrijd zou het Europees kampioenschap in Scheviningen zijn, maar vanwege de weersomstandigheden heeft ze toen besloten dat het veiliger was om thuis te blijven. Vandaag leken deze wederom roet in het eten te gooien vanwege de sneeuwval en de voorspelde gladheid. Echter liet ze zich deze keer niet uit het veld slaan en is ze om 7:15 vertrokken naar Castricum aan Zee.

Ze was ruim op tijd om rustig te verkennen. Vijf bochten en wat zand variërend van hard aan de zeelijn tot zeer los richting de duinen. Dat moet wel lukken.

Het eerste wat ze opmerkte was dat ondanks dat een strandracefiets op het oog op een mountainbike lijkt, de renners toch allemaal grote tandwielen hebben terwijl zij op haar MTB met een 32T rond rijdt. Ook de cassette was een stuk kleiner. Maar ja…wat moet je ook met een bergverzet op het strand.

Om 11:00 vertrokken de mannen. Belangrijk was om te kijken welke kant zij opschoten zodat ze wist wat ze kon verwachten. Maar ook daar viel het haar op dat de renners niet op hun fiets zaten. Vanwege het mulle zand renden de renners naar de harde zandstrook. Weer wat geleerd en snel van de fiets af, want om 11:05 vertrokken de dames.

In een kleinschalige sport als strandracen hebben ze geen categorieën. Dus zo rijd je de wedstrijd met Europese en landelijke top. Tussen al dat geweld zat het er vandaag niet in om met een rood-wit-blauw shirtje thuis te komen.

Dat strandracen niet voor watjes is bleek al snel. Er werd hard en snel gekoerst en de gaten waren al snel geslagen. De mulle zandstroken waren ontzettend zwaar en veel renners en rensters vielen om omdat ze de kracht niet hadden er doorheen te ploegen. In tegenstellingen tot wat er voorspeld was, begon de zon op eens te schijnen en liep de temperatuur op.

Na 4 zware rondes zat de wedstrijd er op. Mirte gaf aan dat het een leuke ervaring was die naar meer smaakte. Na de wedstrijd merkte ze ook nog dat de bandenspanning bij de andere renners vele malen lager was dan op haar fiets. Ook het tactische spelletje moest ze nog onder de knie krijgen. Alleen fietsen in de volle wind is heeeel erg zwaar.

Na een welverdiende lunch aan het standpaviljoen ging ze moe maar voldaan weer richting Helmond. Over twee weken begint het mountainbike seizoen in Berlicum. Deze wedstrijd zit toch maar weer mooi in de benen en hopelijk draagt die bij aan de goede vorm die ze vorig jaar ook had in Berlicum.

Ondanks kou toch een geweldige training

Met deze lage temperaturen vonden we het niet verstandig de baan op te gaan. Dus deze keer geen training op de weg, maar een training in de kantine. Desondanks werd het toch wel een nuttige avond.

Onze cross trainer Henk Mertens, gaf een clinic in het verwisselen van een band en alles wat daarmee te maken had tot en met de positie van de snelspanner aan toe.

 

 

Daarna moest de jeugd zelf hun banden gaan verwisselen wat tot hilarische toestanden leidde. Zo werd de avond zeer zinvol ingevuld.

 

 

 

 

 

Na de clinic was er voor de oudere jeugd een training op de Tacx georganiseerd. De opkomst was hoog en onze trainer John Haazen wist weer het uiterste uit onze renners te halen. In onze verwarmde fitness ruimte werden leuke en zware oefeningen afgewisseld en de renners hadden veel plezier!

 

Aftrap van het nieuwe seizoen

Op zondagmorgen 25 februari stonden de jongste leden van onze vereniging te popelen om weer aan de gang te gaan. De jongste wielrenners bleven op de wielerbaan  voor hun eerste training. De oudere jeugd ging een ronde maken in de omgeving en de moutainbikers doken het bos in. Zo kon het heerlijke gevoel op de fiets weer ervaren worden. Iedereen moest wel weer even op gang komen en de temperatuur zorgde ervoor dat er toch al goed doorgetrapt moest worden om het wat warm te krijgen. Na afloop stond er voor iedereen wat te drinken klaar met een stuk gebak als dank voor de inzet in het afgelopen jaar.

Ook werd er even stil gestaan bij de prestaties die geleverd zijn bij het NK op de weg in 2017 en het NK veldrijden begin dit jaar. Als eerste werd Damy van den Bogaard gehuldigd. Bij het NK op de weg in 2017 behaalde zij een knappe 2e plek. Daarnaast was zij in 2017 Nederlands kampioen veldrijden. De kampioenen van R&TC Buitenlust willen wij graag goed op de foto hebben staan. De club had aan Mirte Klerkx gevraagd of zij een fotoshoot wilde maken en het resultaat mocht er wezen. Na een heuse verkiezing is er uiteindelijk 1 foto uitvergroot en deze krijgt een mooie plek in ons clubgebouw. Een ander exemplaar mag Damy thuis ophangen.

Daarna was het de beurt aan Koen Sonnemans om gehuldigd te worden. Deze jongeman uit Someren wist bij het NK weg in 2017 een schitterende 2e plaats te veroveren. Dat hij ook in de modder goed uit de voeten kan bewees hij bij het NK veldrijden. Daar wist hij wederom een podiumplek te bemachtigen, een mooie 3e plaats.

Als laatste werd Guus van den Eijnden gehuldigd. In de zomermaanden zit hij op de BMX en in de wintermaanden op de cyclocrosser. In beide takken van sport kan hij goed uit de voeten. Dit jaar wist hij voor de 4e keer in successie de Nederlandse titel in het veld te bemachtiging en ook hij werd in het zonnetje gezet.

Al met al prachtige prestaties en een heuse huldiging met receptie was dan ook meer dan verdiend!

Buitenlust trekt positieve lijn door

In 2017 werd de start gemaakt met Buitenlust 2.0. Een ambitieus plan met als doel om in 4 jaar tijd weer te groeien naar een wielervereniging waarin alle categorieën van jeugd tot elite vertegenwoordigd zijn in combinatie met regionale en maatschappelijke betrokkenheid. Deze week werd de balans opgemaakt tijdens de druk bezochte jaarvergadering.

Vanuit het plan wordt er gewerkt vanuit een nieuwe structuur. Het sportieve deel wordt aangestuurd vanuit sportzaken door Rob Thaens. De wijziging op sportief gebied op basis van het Buitenlust 2.0 plan werpt al direct zijn vruchten af. Samen met de diverse trainers en de geweldige inzet van onze leden zijn er mooie stappen voorwaarts gezet. Qua sportieve prestaties was het dan ook een heel mooi jaar. Vele podiumplekken werden er behaald en tijdens de Nederlandse kampioenschappen stonden er diverse leden op het podium tot en met het hoogste schavot aan toe. Begin 2017 wisten Damy van den Bogaard en Guus van den Eijnden in hun leeftijdscategorieën bij het veldrijden het Rood-Wit-Blauwe tricot te veroveren. Daarnaast was de 3e plaats van Liz Toonen ook een puike prestatie. In het wegseizoen werd er zowel door Damy van den Bogaard als Koen Sonnemans een 2e plaats behaald tijdens het NK en ook op de weg werden er vele ereplaatsen behaald door onze renners en rensters. Zo’n 2 weken geleden was het NK veldrijden voor de jeugd in Hoogeveen. Guus van den Eijnden wist daar voor de 4e maal in successie de nationale titel te veroveren en Koen Sonnemans behaalde een prachtige bronzen plak. De MTB-ers zijn ook aan de slag gegaan en hebben zich bewezen in de diverse wedstrijden. Deze tak van de wielersport groeit gestaag binnen onze vereniging en de deelname aan het NK was dan ook een mooie bekroning daarvan.

Het facilitaire gedeelte wordt in de nieuwe structuur aangestuurd door Wim Engels. Wim had al zitting in het bestuur en wil graag mee verder bouwen Buitenlust. In het afgelopen jaar zijn er al mooie vorderingen gemaakt. Onder zijn leiding is de schitterende verbouwing gerealiseerd van de kleedlokalen. Voor dit jaar staat de verlichting van de accommodatie op het programma welke in samenspraak met de gemeente zal worden gerealiseerd.

De taak vanuit Operations gaat ingevuld worden door Joop Engelen. Een hele mooie uitdagende taak met de aanloop naar het NK veldrijden voor de jeugd op 26 januari 2019 op Berkendonk. Daarnaast worden de nieuwe sponsorcontracten afgesloten zodat in dit najaar het nieuwe tenue gepresenteerd kan worden.

De functie van secretaris werd al ingevuld door Michel van Kempen en hij blijft dit ook doen. De post van penningmeester wordt overgenomen door Melanie van de Weijer. Daarbij blijft Piet Damen als bestuurslid actief.

Johan van der Vorst had aangegeven te stoppen als voorzitter. Fons van Katwijk werd voorgedragen als nieuwe voorzitter en door de leden verkozen. Aan hem de mooie taak om vervolg te geven aan de succesvol ingeslagen weg.

Door de herstructurering van het bestuur zijn er ook enkele functies vervallen. Eric Tollens en Priscilla van der Maden werden bedankt voor hun inzet en kregen de bloemen overhandigd door de kersverse voorzitter. Ook richtte hij een woord van dank richting de scheidend voorzitter Johan van der Vorst. Als opvolger van Jos van der Vleuten 9 jaar geleden was kenmerkend voor de bestuursperiode de financiële crisis. Dit lijkt nu al weer een tijd te zijn geleden maar Johan heeft Buitenlust met zijn creativiteit en netwerk er goed doorheen weten te loodsen. Als dank voor zijn inspanning werd hij benoemd tot erelid van de vereniging.

Rien van Horik werd ook in het zonnetje gezet vanwege zijn 40-jarig jubileum. Voor de wijze waarop hij die 40 jaar heeft ingevuld is de club hem zeer erkentelijk. Als microfonist heeft hij een hele mooie carrière opgebouwd. Voor onze club heeft hij diverse bestuursfuncties bekleed en verschillende zaken goed gedocumenteerd.  Hij werd dan ook benoemd als lid van verdienste.

Daarnaast waren er ook nog bloemen voor Fons van Katwijk. Na 30 jaar zet hij een punt achter zijn lidmaatschap. In die jaren heeft hij zich op verschillende manieren ingespannen voor onze club. Zijn zoon Ferdy heeft het stokje overgenomen en verzorgd in de winterperiode samen met Henk Mertens de geroemde veldrittraining op woensdag voor de hogere categorieën.

Als laatste werd de Harrie van der Aa bokaal uitgereikt. Deze wisselbokaal wordt jaarlijks uitgereikt aan de vrijwilliger van het jaar. Wim van der Aa, de zoon van, was aanwezig om de bokaal uit te reiken. Na een mooi verhaal over wie zijn vader was en wat deze betekend heeft voor de vereniging werd de bokaal overhandigd aan Harrie van Bakel. Verschillende jaren doet hij de groenvoorziening op de accommodatie en daarnaast verleend hij allerlei hand- en spandiensten. Zijn inspanning werd dan ook terecht beloond.

Het was een geslaagde jaarvergadering waarin de positieve lijn die Buitenlust is ingeslagen goed naar voren kwam. Samen met alle leden hebben we er weer zin in om er een succesvol jaar van te maken.